Arama Yap Mesaj Gönder
Mesaj Gönder Arama Yap
X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar
X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar

Fiziksel (Dedicated) Sunucu Nedir?

Dedicated kelimesinin Türkçe karşılığı özel, adanmış, ayrılmış gibi anlamlara gelir. Dedicated server kelimesi dilimizde Fiziksel Sunucu olarak çevrilmiştir. Peki bu fiziksel sunucu nedir. Fiziksel sunucu bir bilgisayar kasasının 7/24 çalışması ve sadece bize ait olması anlamına gelir. Daha basitçe şöyle anlatabiliriz. Evimizdeki bilgisayar bir fiziksel bilgisayardır. Bu bilgisayar içerisinde binlerde işlem yaparız. Örneğin içerisine bir web sitesi yada her zaman internete erişim sağlayacak bir program kurabiliriz. Bu bilgisayarın her zaman erişimde ve 7/24 açık kalması için bunu bir sunucu haline getirmek ve bir datacenter yani veri merkezinde barındırmamız gerekiyor. Bu sayede bu bilgisayar bir sunucu haline dönüşüyor ve 7/24 internete erişimi açık oluyor.

Sunucuların normal bilgisayarlardan farkı donanımsal olarak çok daha güçlü olmasıdır. Ev bilgisayarlarımız 7/24 çalışmaya uygun değildir. Üzerindeki parçalar RAM, HDD, Fan vs. 7/24 açık kaldığı taktirde belli bir süre sonra arıza vermeye başlayacaktır. Bunun için daha güçlü ve özel üretim donanımlara sahip bilgisayarlar alırız. Bunlar sunucu olarak kullanılır, ev kullanımına uygun olmazlar. Üzerindeki tüm parçalar RAM, HDD, fan vs. çok daha güçlü ve sürekli kullanmaya müsait şekilde üretilirler.

Fiziksel sunucular yani dedicated sunucular üzerinde web sitelerimiz, şirketlerimiz için programlar, kişisel uygulamalarımız veya aklınıza ne geliyorsa barındırabiliriz. Bu fiziksel sunucular günümüzde her yerde kullanılmakta. Hastane, bankalar, okullar, devlet kurumları vb. çoklu yerlerden erişime açık olan tüm sistemler sunucular üzerinde barınır ve 7/24 internet ortamına açık olurlar. Girdiğimiz web sitelerin 7/24 açık olma nedenleri bahsettiğimiz hep açık olan fiziksel sunucular üzerinde kurulu olmasıdır.

Fiziksel sunucu paylaşımlı olarak sunulan sistemlerden farklı bir sunucu tipidir. Konunun en altında neden bu tip sunucuyu seçmeniz gerektiğinin nedenlerini paylaşacağım. Fiziksel sunucular Hosting firmaları tarafından sunulan donanımlar üzerinden gerçekleşir. Normal Hosting paketlerinden satın alırsınız bağlandığınız server’da bir çok site barındırılır.

Buda bazen sorunlar yaşamanıza, geç açılmalara neden olabilir. Veya kullandığınız trafik Hosting paketleri için fazla olabilir. Bu konularda kurumsal firmalarla kurumsal çözümler üretmek zorundasınız. Fiziksel sunucular bir server’ın, donanımın bir kişiye özel olarak kiralanmasıdır. Co-Location gelebilir aklınıza ancak burada donanımı siz satın almıyorsunuz . Hosting firmaları sizlere donanım seçeneklerini ve kiralama bedellerini sunar. Siz istediğiniz donanım ile sunucunuzu çalıştırabilirsiniz. Kısaca donanım tamamen firma tarafından karşılanmaktadır.

Burada şunu söylemek zorundayız, fiziksel sunucularda genelde büyük trafiği olan önemli siteler barındırılır. Dolayısıyla sizde eğer bir siteniz için fiziksel sunucu kiralamak istiyorsanız emeklerinizin boşuna gitmemesi adına mutlaka kurumsal firmalar ile çalışmalısınız. Herhangi bir sorunda firma size gerekli çözüm önerilerini sunabilmelidir.

 

Neden Fiziksel Sunucuları Tercih Etmelisiniz?

  • Hızlı büyüyen, güncel trafiği fazla olan siteleriniz için VDS’lerin yetmediği anlarda tek çözüm fiziksel sunucu kiralamaktır.
  • Sitenize yapılan saldırılarda normal hosting paketleri güvenlik açısından sıkıntı yaratabilir. Firmanız size gerekli yardımı yapamayabilir. Fiziksel sunuculardaki gelişim tamamen size bağlıdır. İsterseniz IP banlama hakkınız vardır.
  • Kontrol tamamen sizin elinizdedir.
  • Paylaşımlı sunucularda kullanamadığınız yazılımları kullanmanız gerekiyor.
  • İstediğiniz işletim sistemini ve yönetim panelini kullanma şansınız oluyor.

Aradığınız Bilgiyi Bulamıyor musunuz?

Bilgi bankasını detaylı olarak incelediniz, fakat ihtiyacınız olan bilgiyi bulamıyorsanız,

Bir Destek Talebi Oluşturun.
Faydalı Buldunuz mu?
(8 defa görüntülendi. / 0 kişi faydalı buldu.)
Powered by WISECP
Giriş Yap Kayıt Ol
Top